Beginnershandleiding voor het stemmen van een gitaar

Een gitaar leren stemmen is een van de eerste uitdagingen waar een beginner mee te maken krijgt als hij leert spelen. Hoe hard je het ook probeert, je kunt een gitaar die niet gestemd is niet “goed” laten klinken. Met behulp van deze gids leer je hoe je een gitaar moet stemmen (met of zonder stemapparaat), hoe je snaarnoten herkent en hoe je je gitaar langer gestemd kunt houden. Regelmatig oefenen is essentieel voor het leren van een instrument en gestemd zijn maakt oefenen veel leuker en belonender.

Basisprincipes van gitaar stemmen

Laten we eerst beginnen met de basis van het stemmen van een gitaar. Het stemmen van een gitaar wordt geregeld door de stemknoppen op de kop van de gitaar. Door aan de pinnen te draaien verander je de toonhoogte van de snaren omhoog of omlaag. Als je de gitaarsnaren strakker draait, gaat de toonhoogte omhoog; als je de snaren losser draait, gaat de toonhoogte omlaag.

Hoe vaak moet je je gitaar stemmen?

Je moet je gitaar stemmen elke keer dat je erop speelt. Je kunt niet verwachten dat je gitaar gestemd blijft tussen twee oefensessies door. Gitaren gaan ook uit de maat door het spelen, vooral als je snaren buigt of langere periodes speelt. Het is een goed idee om tijdens het spelen vaak te controleren of je gitaar gestemd is. Als je een akkoord speelt en het klinkt niet helemaal goed, ook al weet je dat je de juiste noten speelt, dan is je gitaar ontstemd.

Hoe stem je je gitaar?

Elektronische stemapparaten hebben het stemmen van een gitaar snel en gemakkelijk gemaakt. Je kunt ook een referentienoot (van een ander instrument, een stemfluit of stemvork) gebruiken om een van de snaren van je gitaar te stemmen en dan op het gehoor stemmen.

Een gitaar stemmen met een chromatisch stemapparaat of pitch tuner

Clip-on elektrische stemapparaten hebben een revolutie teweeggebracht in het stemmen van je gitaar. In tegenstelling tot ouderwetse elektrische stemapparaten die je moet aansluiten, klikken ze op de kop van je gitaar en voelen ze de trillingen van de gitaarsnaren. Ze vertellen je of de snaar “plat” (te laag) of “scherp” (te hoog) is of in tune. Ze werken voor zowel akoestische als elektrische gitaren. Ze zijn goedkoop, nauwkeurig en een gemakkelijke manier om je gitaar te stemmen. Veel oefenversterkers hebben ook ingebouwde stemmechanieken.

Je gitaar stemmen zonder stemapparaat

Als je je afvraagt hoe je een gitaar stemt zonder stemapparaat, ben je niet de enige. Veel muzikanten moeten hun gitaar stemmen zonder stemapparaat als ze onderweg zijn of als ze op reis zijn.

Gelukkig zijn er honderden stem-apps beschikbaar voor mobiele apparaten, en veel zijn zelfs gratis. Deze apps gebruiken de ingebouwde microfoon in je apparaat om de toonhoogte van de gitaarsnaren te horen, waardoor dit een gemakkelijke manier is om je gitaar te stemmen. Terwijl je de toonhoogte van de gitaarsnaren aanpast, geeft het display op je apparaat aan wanneer je gestemd bent.

Je kunt ook stemmen met behulp van een referentie toonhoogte van een ander instrument zoals een piano of een andere gitaar waarvan je weet dat hij gestemd is.

Dit is iets moeilijker omdat je een van je gitaarsnaren “op het gehoor” moet afstemmen op de referentietoonhoogte. Dit houdt in dat je naar de referentietoonhoogte luistert, dezelfde noot op de gitaar speelt en de toonhoogtes vergelijkt. Pas je noot aan zodat deze overeenkomt met de referentietoonhoogte. Als je eenmaal één snaar gestemd hebt, kun je de rest van de gitaarsnaren stemmen door een gefrette noot op een lagere snaar te spelen en vervolgens je open snaar op die noot te stemmen.

Gitaarsnaar noten vinden: eadgbe

Gitaarsnaar noten vinden

De gitaar heeft 6 snaren. De gitaarsnaarnoten, opgesomd van laag naar hoog, zijn: E, A, D, G, B, E.

Om deze snaarnamen uit het hoofd te leren, zijn er een paar gezegden die we kunnen gebruiken: Eddie Ate Dynamite, Good Bye Eddie of Eat A Dead Grasshopper Before Everything. De 1e snaar is de hoge E en de lage snaar is de 6e snaar.

Stemmen van elke gitaarsnaar noten

Tips voor het stemmen van je E noot

Als je een referentie toonhoogte hebt, kun je beginnen met het stemmen van je lage E snaar (de dikste snaar). Als er geen referentietoonhoogte is, bespeel dan de 7e fret van de A-snaar. Dit zal een E noot opleveren.

Tips voor het stemmen van je vette E – 6e snaar

Stem de lage E-snaar af op je referentie-gitaarnoot en pas de toonhoogte omhoog of omlaag aan tot ze overeenkomen.

Tips voor het stemmen van je A – 5e snaar

Stem vervolgens je A-snaar door een gitaarnoot te spelen op de 5e fret van de E-snaar, en pas de toonhoogte omhoog of omlaag aan tot ze overeenkomen.

Tips om je D – 4e snaar te stemmen

Stem vervolgens je D-snaar door een gitaarnoot op de 5e fret van de A-snaar te spelen en de toonhoogte omhoog of omlaag bij te stellen tot ze overeenkomen.

Tips om je G – 3e snaar te stemmen

Stem vervolgens je G-snaar door een gitaarnoot op de 5e fret van de D-snaar te spelen en de toonhoogte omhoog of omlaag bij te stellen tot ze overeenkomen.

Tips voor het stemmen van je B – 2e snaar

Voor deze snaar is er een kleine verandering, stem je B-snaar door een gitaarnoot op de 4e fret van de G-snaar te spelen en de toonhoogte omhoog of omlaag bij te stellen tot ze overeenkomen.

Tips voor het stemmen van je E – 1e snaar

Stem vervolgens je E-snaar door een gitaarnoot te spelen op de 5e fret van de B-snaar en pas de toonhoogte omhoog of omlaag aan tot ze overeenkomen.

Hoe houd je je gitaar langer gestemd?

Als je gitaar eenmaal gestemd is, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om hem langer gestemd te houden.

  1. Vervang je snaren vaak. Zodra je gitaarsnaren dood beginnen te klinken of moeite hebben om gestemd te blijven, vervang ze dan door nieuwe snaren.
  2. Rek je gitaarsnaren op. Als je snaren vervangt, zorg er dan voor dat je je nieuwe snaren oprekt. Je kunt dit doen door te spelen of door zachtjes aan de snaren te trekken (wees voorzichtig en trek niet te hard, anders breken ze).
  3. Zorg goed voor je gitaar. Stel je gitaar niet bloot aan grote schommelingen in temperatuur of vochtigheid. Als je klaar bent met gitaarspelen, veeg je de snaren af met een lichte doek en berg je je gitaar op in de koffer of tas.

Of je nu een elektronisch stemapparaat gebruikt of op je gehoor stemt, als je deze eenvoudige stappen volgt, zul je een gitaar hebben die gestemd is, gestemd blijft en leuker is om op te spelen.