Hoeveel verdient imker?

Kun je geld verdienen als imker?

Een imker is een gepassioneerde landarbeider die honing produceert. Hoeveel verdient een imker? Hun inkomen varieert volgens een aantal criteria. Het hele jaar door onderhoudt deze expert zijn bijenkolonies met het oog op een winstgevende productie. In dit artikel lees je hoeveel een imker kan verdienen en hoe hij zijn inkomstenbronnen kan vergroten.

Hoeveel verdient een imker?

Volgens gegevens van Intermediair.nl wordt het mediane inkomen van een imker in loondienst geschat op €3.374 brutto per maand. Er zijn in Nederland naar schatting 8.000 imkers in loondienst.

Zelfstandige imkers verdienen een hoger loon, maar hun inkomen varieert naargelang de grootte van de boerderij, het geografisch gebied, het niveau van de lasten, het weer en onvoorziene gebeurtenissen.

Wat is de optimale grootte voor een imkerij?

In het ideale geval heeft een imker tussen 300 en 400 bijenkasten, die tussen 15 en 23 kilo honing per kast produceren. Afhankelijk van zijn keuzes kan hij zijn productie in de groothandel of detailhandel verkopen. De grootste producenten in het land hebben bedrijven van deze grootte.

Welke gevaren kunnen het genereren van inkomen verstoren?

Hoewel bijenteelt een opwindend beroep is waarbij je voortdurend in contact staat met de natuur, kan het ook moeilijkheden opleveren.

De eerste angst in dit beroep is het weer. Episoden van hagel, storm en vorst gevolgd door een verzengende zomer kunnen ernstige gevolgen hebben voor de productie.

Naast de grillen van het weer kan ook de bescherming en gezondheid van bijen zwaar op de proef worden gesteld. Terugkerende aanvallen van Aziatische horzels zijn een ware plaag voor bijen, die geen partij zijn voor dit bijzonder virulente insect. Veel voorkomende ziekten zoals varroa (een mijt die in de jaren 1960 uit Azië kwam en bijen steekt om hun immuunsysteem te verzwakken en ze van sommige van hun eiwitten te beroven), nosema en vuilbroed zijn ook dodelijk voor bijen.

Bovendien spaart de klimaatverandering imkers niet, want de wereldwijde temperatuurstijging en de verstoring van de seizoensschommelingen beperken de bestuiving. Het aantal bloemen en planten is de afgelopen decennia afgenomen, waardoor bijen minder bloemen hebben om op te foerageren.

Deze onzekerheden hebben zeker een impact op het inkomen van een imker, en in deze context zijn de honingreserves die nodig zijn om de insecten te voeden voor hun winterslaap, niet voldoende. Imkers moeten dus rekening houden met extra kosten om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Wat zijn de kosten voor het opzetten van een imkerij?

Dag na dag komt de droom om een imkerij te beginnen in je op. En je weet natuurlijk dat je een financiële investering moet doen om je droom waar te maken. Maar hoeveel moet je uitgeven? De onderstaande punten kunnen je een idee geven van het totale budget.

  • Het budget voor apparatuur ligt rond de €100.000: bijenkasten, supers, hout, imkerpakken, zwermen, koninginnen, busje, enz. Deze uitrusting wordt gebruikt voor het uitpakken, oppotten en vervoeren van de bijenkasten.
  • Daarbij komt nog de bouw van een gebouw dat “honinghuis” wordt genoemd, voor de verwerking, opslag (vaten honing, apparatuur) en marketing van de productie. Dit gebouw, dat dienst doet als fabriek, beslaat over het algemeen één vierkante meter per bijenkast in productie.
  • Tot slot mogen we de verschillende kosten niet vergeten die specifiek zijn voor elk bedrijf: de kosten voor het houden van de bijen (onder andere het voeren van de bijen), de apparatuur die nodig is voor de verwerking en de marketing, de huur van de grond, arbeid en benzine.

Hoeveel kost honing om te verkopen?

Om je een idee te geven van de situatie in Nederland: Nederlandse honing, vooral gecertificeerde biologische honing, is duurder dan honing die in het buitenland wordt geproduceerd. Een pot van een kilo 100% Nederlandse honing die wordt verkocht door een lokale ambachtsman kost tussen de €7 en €9. In supermarkten en hypermarkten wordt honing verkocht voor €18 tot €32 per kilo, terwijl geïmporteerde honing, inclusief Aziatische honing, ongeveer €14 kost.

Als zo’n prijsverschil kan worden verklaard, zijn de oorzaken te vinden in het verdwijnen van bijen en veranderingen in hun leefomgeving, die de afgelopen jaren ingrijpend zijn veranderd.

Honingderivaten

Nederlanders zijn dol op deze amberkleurige vloeistof en verbruiken jaarlijks ongeveer 6.000 ton honing. Het merendeel hiervan is afkomstig uit het buitenland, waaronder landen zoals Duitsland, Spanje, Oekraïne, Argentinië en China​ (RIVM)​​ (Centraal Bureau voor de Statistiek)​​ (Centraal Bureau voor de Statistiek)​.

Maar behalve honing in potjes kan dit gele goud op duizend-en-één manieren worden gebruikt in de keuken en in cosmetische en farmaceutische laboratoria:

  • Zuivere producten : Koninginnengelei, propolis, stuifmeel.
  • Kant-en-klare producten: Voedsel: snoep, ontbijtkoek, gebak, enz. Cosmetica: zeep, shampoo, huidverzorgingsproducten (crèmes en voedingssupplementen).

Imkers kunnen hun honing en andere producten ook rechtstreeks verkopen aan markten, delicatessenzaken, bakkerijen en zelfs restaurants.