Wat heeft een imker aan?

Wat heeft een imker aan?

Hoe moet je je kleden als je bijna constant in contact komt met bijen? Wat is de beste bescherming voor imkers?

De juiste kleding

Imkers komen voortdurend in contact met bijen. Daarom moeten ze doeltreffende kleding dragen die hen van top tot teen beschermt.

Het dragen van alledaagse kleding is niet voldoende om je te beschermen tegen mogelijke steken. Er zijn verschillende soorten bescherming. Een imkerpak is echter zeker het meest beschermende kledingstuk. Deze bedekken het hele lichaam en laten alleen een ruitje rond het gezicht achter.

Naast de overall zijn ook handschoenen en mouwen nodig. Deze kunnen worden aangetrokken met elastiek. Er is ook een sluier en een imkershoed.

Een imkerpak voor het hele lichaam voorkomt dat er bijen doorheen komen en vereenvoudigt het werk van de imker. Ze kunnen gemaakt zijn van canvas of stevige stof en bevatten een helm. Wie voor een jas of vest kiest, kan deze combineren met een imkerbroek, die ook bij de enkels is vastgemaakt om insecten buiten te houden. Dit is een essentieel onderdeel van de imkeruitrusting.

Beschermende accessoires

Imkers dragen helmen of hoeden en een sluier om hun gezicht te beschermen. Veel professionele imkers geven nog steeds de voorkeur aan de eenvoudigste stijl: de hoed met sluier.

De sluier kan van metaal zijn, maar het gaas is strak genoeg om steken in het gezicht te voorkomen.

Wat handschoenen betreft: als ze gemaakt zijn van canvas met elastiek, kunnen ze gewassen worden. Ze zullen hun soepelheid behouden en meerdere seizoenen herbruikbaar zijn. De knokkels moeten intact zijn.

Enkele voorzorgsmaatregelen

In bepaalde situaties kan beschermende bijenteeltkleding snel de bewegingsvrijheid beperken. Zorg ervoor dat je de juiste kleding kiest voor het werk.

Tijdens lange werkzaamheden, zoals oogsten, moet je bijvoorbeeld een volledig lichaamspak met helm dragen. Als je nieuw bent in de bijenteelt, moet je jezelf altijd volledig beschermen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan de meer ervaren imker geleidelijk een lichtere outfit aantrekken.

Om de bijen rustig te houden tijdens de verschillende werkzaamheden, is het wit van de overall een van de kenmerken die helpt om ze te kalmeren. Wit geeft ze een gevoel van veiligheid.

Witte overalls kalmeren niet alleen de bijen, maar bieden imkers ook een zekere mate van comfort tijdens de zomermaanden.

Bij donkere kleuren zijn bijen agressiever. Ze associëren deze kleuren met roofdieren of gaten waarin ze kunnen wegzakken.