Wat heb je als imker nodig?

at heb je als imker nodig

Bijenkasten

Je kunt niet over bijenteelt praten zonder bijenkast. Sterker nog, een imker kan niet beginnen met het houden van bijen zonder er ten minste één te hebben. Dit is een halfgesloten structuur waar de zwermen zich kunnen vestigen en waar ze honing en bijproducten kunnen produceren. Het moet van hoge kwaliteit zijn, want bijen hebben een goede omgeving nodig om hun honing te produceren.

Er zijn verschillende soorten bijenkasten. Elk staat voor een ander type bijenteelt. In feite variëren de kenmerken van een bijenkast afhankelijk van wat de imker wil doen. Voor grootschalige bijenteelt, d.w.z. een grote onderneming, heb je productiekasten nodig. Voor hobbybijen is een kleine, eenvoudige kast voldoende.

Het spreekt voor zich dat een bijenkast compleet moet zijn. Het is een constructie die uit meerdere onderdelen bestaat. Deze omvatten een dak, een plank met een ingang en, bovenal, ramen. Al deze elementen zorgen ervoor dat de bijen hun honing in de best mogelijke omstandigheden kunnen produceren.

Gebruik van beschermende kleding

Zoals je weet, kunnen bijen steken. Dit is een manoeuvre die ze gebruiken als ze zich bedreigd voelen of als hun kolonies worden aangevallen. Omdat imkers vaak te maken hebben met zwermen, is het belangrijk dat ze de uitrusting hebben die ze nodig hebben om zichzelf te beschermen. Bovendien kunnen bijensteken in grote aantallen bij sommige mensen dodelijke allergieën veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het eerste stuk beschermende uitrusting voor elke zichzelf respecterende imker is een pak, ook wel bijenblouse genoemd. Dit is een speciaal kledingstuk dat ontworpen is om bijensteken te weerstaan. Het bedekt het hele lichaam tot aan de polsen. Er blijft geen ruimte over zodat bijen niet kunnen binnendringen en steken in het imkerpak.

Je hebt ook handschoenen nodig die speciaal ontworpen zijn voor imkers. Dit is een belangrijke factor, omdat we vooral onze handen gebruiken om met bijen om te gaan. Daarom lopen ze meer kans om gestoken te worden dan enig ander lichaamsdeel. Deze handschoenen zijn vaak gemaakt van dik leer om te voorkomen dat er steken doorheen komen.

Tot slot zijn de hoed en sluier basiselementen van de uitrusting van een imker. Het hoofd en het gezicht zijn belangrijke gebieden om te beschermen. De hoed beschermt het hele hoofd en de sluier voorkomt dat bijen het gezicht kunnen bereiken.

Ramenheffers

Een raamheffer is een essentieel gereedschap voor elke imker. Het is hoofdzakelijk gemaakt van metaal. Het is een multisysteemgereedschap dat zelfs kan worden gebruikt als de bijenkorf geen frame heeft. Het bestaat in verschillende vormen, waarvan sommige voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals het schrapen van vloeren zonder deze te beschadigen.

Korframen hebben de neiging om aan de propolis te blijven plakken. Framelifters maken het gemakkelijker om ze te verwijderen. Het is een fijn gereedschap dat in alle hoeken en gaten van de bijenkorf kan komen. Dit is een belangrijk aspect voor het verwijderen van het hout zonder het te beschadigen.

Het is in het belang van een imker om een ramenheffer te hebben, omdat het winnen van honing een delicaat proces is. De reden hiervoor is dat de honingramen die de honingraatcellen bevatten erg kwetsbaar zijn en voorzichtig behandeld moeten worden. Met een apparaat dat voor dit doel is ontworpen, kun je ze met gemak uitpakken en alle honing oogsten die je nodig hebt.

Een rookmachine

De rookoven is een typisch stuk gereedschap voor de bijenteelt. Het is een apparaat dat rook in de bijenkorf projecteert. Er zijn verschillende soorten rookovens op de markt. Ze kunnen gemaakt zijn van koper, gegalvaniseerd, messing of roestvrij staal. Ze worden gebruikt om je te beschermen tegen boze bijen als je de bijenkorf nadert.

De rook die een rookoven uitstraalt, brengt de bijen in slaap. Omdat ze rustiger zijn, is het gemakkelijker om te werken en de inhoud van de bijenkorf te exploiteren. Dit effect duurt maar kort, zodat de imker de honingramen in alle veiligheid kan verwijderen. Bovendien verzamelen de bijen zich in het hart van de bijenkorf wanneer ze met rook bespoten worden.

De rookmachine is niet gevaarlijk voor bijen. In feite werkt het alleen op de kolonie om ze te kalmeren. Zodra de effecten zijn uitgewerkt, kunnen deze bestuivers hun leven en activiteiten gewoon hervatten. Toch is het belangrijk om brandstoffen van goede kwaliteit te gebruiken. Het is ook noodzakelijk om de rookstroom te controleren.

Een rijpingstank

De rijpingstank wordt gebruikt om honing te bewaren nadat het de bijenkorf heeft verlaten. Het is een vat dat een grote hoeveelheid van het bestuivingsproduct kan bevatten. Er zijn verschillende soorten rijpingstanks op de markt. Sommige zijn gemaakt van plastic, andere van roestvrij staal. Het gebruikte materiaal heeft echter weinig invloed op de bewaarkwaliteit van de geëxtraheerde honing.

Het gebruik van een rijpingsapparaat zorgt ervoor dat alle kwaliteit van de honing behouden blijft. Het is een hermetisch gesloten materiaal dat deze kostbare vloeistof beschermt tegen aantasting van buitenaf. Natuurlijk is de honing nog niet vrij van alle onzuiverheden. Dit beschermende vat voorkomt echter dat vocht en externe invloeden de algehele kwaliteit aantasten.

Dit apparaat is ergonomischer als het een kraan heeft. Dit maakt het gemakkelijker om de honing te extraheren en door te gaan naar de volgende fase. Bovendien zorgt het kraantje er al voor dat de honing gefilterd kan worden om vrij zuivere honing te verkrijgen. De reden hiervoor is dat residu naar de bodem zakt en er niet uit kan lopen via het kraantje vanwege de hoogte van het kraantje vergeleken met de onderkant van de rijper.

Een honingzuiger

Tot slot is de honingzuiger het gereedschap dat gebruikt wordt om de honing uit de honingraat te halen. Het is ook een instrument dat de honing ontdoet van alle onzuiverheden om een volledig vloeibaar en helder product te verkrijgen. De honingcentrifuge draait zichzelf om de inhoud van de honingramen in de kuip te verstrooien, die vervolgens wordt gefilterd.