Hoe kies ik een imkerpak?

Hoe kies ik een imkerpak

Bijensteken dringen gemakkelijk door gewone kleding heen. Je kunt kiezen voor een jasje met broek om jezelf te beschermen, of voor een alles-in-één imkerpak!

Het pak laat de bijen weinig ruimte om onder je kleding door te dringen. In combinatie met een paar imkerhandschoenen kun je in alle veiligheid de bijenstal bezoeken. De pakken die we aanbieden kunnen gemaakt worden zonder sluier, met een ronde imker hoed of zelfs met een astronautensluier. Je vindt verschillende soorten overalls in deze categorie: van voordelige overalls tot lichtgewicht, praktische stoffen en overalls van professionele kwaliteit.

Waarom een imkerpak dragen?

Een volledig imkerpak biedt de beste bescherming tegen bijen. Het is speciaal ontworpen om het hele lichaam te bedekken en weerstand te bieden tegen bijensteken. Het pak, essentieel voor zowel beginnende als ervaren imkers, is verkrijgbaar in volledig of gedeeltelijk open modellen, met of zonder gaas, en biedt uitstekende bescherming tijdens lange bezoeken aan de bijenstal.

Het beschermt ook de onderkleding van de imker tegen vuil. Uitgerust met een ronde hoed of een astronautensluier, vormt het een compleet kledingstuk voor elke imker.

Het imkerpak sluit nauw aan bij de enkels en polsen, en met de vele zakken kun je gemakkelijk al je gereedschap meenemen, zoals raamheffers, logboek, Posca, mes, enz.

Welk imkerpak moet ik kiezen?

Voor veilig werken in de bijenstal kies je een imkerpak dat past bij je lengte, lichaamsbouw en bijenteeltactiviteiten, of het nu gaat om intensief gebruik of hobby.

De EPI2-norm voor bijenteeltkleding

Imkerpakken met het EPI2-keurmerk zijn gecertificeerd volgens relevante normen, waaronder tests voor scheurweerstand, treksterkte en barstweerstand, wat een extra kwaliteits- en beschermingsgarantie biedt. Overalls kunnen gemaakt zijn van synthetische stof, stevige gemengde stof op basis van katoen, of van 100% katoen, dat zeer scheurbestendig is en ideaal voor de gezondheid van zowel de imker als de bijen.

Welke maat imkerpak moet ik kiezen?

Al onze kleding is ontworpen voor comfort en duurzaamheid. Ze bieden bescherming tegen bijensteken en behouden je bewegingsvrijheid. Aangezien niet alle pakken op dezelfde manier zijn gesneden.

Denk eraan dat je onder het pak kleding draagt, kies daarom een maat die iets groter is dan je normale kledingmaat.

Welke kleur?

Bijen reageren agressiever op donkere kleuren. Daarom zijn imkeroutfits gemaakt van lichte, zachtgekleurde stoffen die voor bijen gemakkelijker te onderscheiden zijn. Traditioneel zijn ze wit of lichtgeel, maar tegenwoordig zijn ook beige, groen en andere heldere kleuren beschikbaar. Zwart en rood, dat Aziatische hoornaars aantrekt, moet worden vermeden in de bijenstal.

Wat moet ik dragen onder mijn imkerpak?

Dit hangt af van het seizoen. In warme omstandigheden volstaan een T-shirt en lichte broek, maar lange mouwen zijn aan te raden. Besteed speciale aandacht aan je schoeisel; laarzen of wandelschoenen met goede sokken zijn ideaal. Bijen hebben de neiging naar enkels te kruipen… Er zijn ook beschermende beenkappen beschikbaar die over het pak gedragen kunnen worden.

Hoe maak ik een imkerpak schoon?

Voor katoenen materialen

Katoen laat het pak ademen en zorgt voor een aangename temperatuur. Het materiaal is scheurvast en machinewasbaar. Een wasprogramma op 30° is voldoende. Voor ernstige vlekken kan een handwas in lauw water met wat sodakristallen effectief zijn.

Voor synthetische stoffen

Voor synthetische stoffen is een wasprogramma voor kwetsbare materialen aan te bevelen. Kies voor kledingstukken met een afneembare sluier om deze in de wasmachine te kunnen wassen zonder het nylon of het frame van de hoed te beschadigen.

Hoe reinig ik propolis uit een imkerpak?

Propolis kan lastig zijn vanwege zijn kleverige textuur. Breng voor het wassen een propolisverwijderaar aan om de propolis